Dan Baird & Homemade Sin live i Malmö

Den 4 oktober 2024 såg jag Dan Baird & Homemade Sin live på Medley i Malmö. De spelade under namnet ”Homemade Sin & a Swede”.

När jag såg Dan Baird & Homemade Sin på Kulturbolaget 2019 trodde jag det var sista gången jag skulle få se Dan Baird spela live. Spelningen var bandets näst sista någonsin (den sista i Sverige).

Jag har alltid älskat detta fantastiska rockband. Förutom Bruce Springsteen & The E Street Band och The Rainmakers är Dan Baird & Homemade Sin världens bästa band. Och de är helt magiska live. Jag har sett dem live 17 gånger sedan 2008. En av dessa var visserligen utan Dan (som var sjuk), men dessutom såg jag Dan med The Georgia Satellites i Lund för 30 år sedan.

När Dan Baird kom till Malmö för att spela 2 kvällar på Medley i maj 2023 under namnet ”Håkan Nyberg & His Bluesmen” var det en enormt kul överraskning. När jag i våras såg att han skulle komma tillbaka och nu med Homemade Sin köpte jag genast biljetter till båda kvällarna.

Båda årets konserter var utsålda sedan länge och det var gott om folk från andra länder i publiken när Dan Baird, Warner E. Hodges, Micke Björk och Pontus Snibb kommer in på scenen. Innan de hinner börja spela upptäcker Micke att hans bas är sönder. Som tur är har han en reserv med sig och bandet drar igång en tung version av ”Woke Up Jake” från albumet ”Buffalo Nickel”.

Nästa låt är ännu bättre, ”All Over But the Cryin'” från The Georgia Satellites album ”In the Land of Salvation and Sin”.

Från samma kanonalbum kommer den makalösa rocklåten ”Dan Takes Five”. Dan sjunger lika bra som tidigare, Warner är sanslöst bra på gitarr, Micke strålande på bas och Pontus öser på för fullt bakom trummorna.

Dan säger att de båda konserterna på Medley handlar om en enda sak – att ha kul. Och kul ser man verkligen att bandet har på scen. De formligen lyser av spelglädje.

Efter ”Fairground People” från albumet ”Get Loud” kommer nästa höjdare. ”The Myth of Love” från The Georgia Satellites debutalbum var grymt bra.

”Up in Your Kitchen” från albumet ”Screamer” var en överraskning. Den låten har jag aldrig hört live tidigare.

Den följdes av ”Dixie Beauxderaunt” från Dan Bairds första soloalbum ”Love Songs from the Hearing Impaired” – vilket är en grymt bra skiva och förmodligen Dans bästa efter tiden med The Georgia Satellites.

”Sheila” är den näst bästa låten av The Georgia Satellites och kvällens lysande version innehöll även delar av ”Do You Wanna Dance” och ”I Wanna Be Sedated”. Publiken hjälpte till med allsången. Underbar rock’n’roll från ett makalöst bra rockband!!! Bästa möjliga avslutning på första set, som var enormt bra.

Efter en halvtimme är Dan Baird & Homemade Sin tillbaka på scenen och öppnar andra set med en sanslöst bra ”Two for Tuesday”, som även innehåller en del av ”Proud Mary”. Inte så konstigt då hela låten är en hyllning till John Fogerty och Creedence Clearwater Revival. ”Two for Tuesday” från albumet ”Dan Baird & Homemade Sin” är en av bandets bästa låtar. Micke Björk är briljant på bas. Det är tydligt att bandet har hur kul som helst. Stora leenden både på bandmedlemmarna och bland publiken.

”I Dunno” är konsertens 3:e kanonlåt från The Georgia Satellites ”In the Land of Salvation and Sin”. Grymt bra öppning på andra set.

”Thousand Little Pieces” från albumet ”Circus Life” hade jag aldrig hört live tidigare. Dan sade att det plockat ut 3 låtar från varje album och inte kommer att spela samma låtar i morgon som denna kväll.

Sedan är det dags för konsertens stora överraskning. Dan bjuder upp kvällens gäst Stacie Collins. Stacies man Al Collins som spelade bas både i Stacies band och Jason & The Scorchers dog i en hjärtattack 2021 och Stacie hade inte stått på scen sedan dess.

Jag såg en spelning med Stacie Collins på St Gertrud i Malmö 2011 och köpte då ett munspel i miniformat som halsband, som jag ofta har på mig när jag ser konserter. Så även denna kväll.

Av detta märktes ingenting när Stacie började sjunga och spela munspel. Hon gjorde en fantastisk version av ”It Ain’t Love” tillsammans med Dan, Warner, Micke och Pontus – och belönades på kvällens största applåd.

Dan Baird & Homemade Sin följde upp med en jättebra ”Everlovin’ Mind” från albumet ”Screamer”, The Georgia Satellites-låten ”Open All Night” och ”Let It Shine” från albumet ”Rollercoaster”.

”Younger Face” från ”Buffalo Nickel” är Dan Bairds näst bästa sololåt. En helt makalöst bra låt som jag hört många gånger live.

På ”Something Like Love”, den 3:e låten från ”Screamer” tar Warner E. Hodges över sången.

Dan Baird berättar att han hört att 90 % av publiken även köpt biljett till morgondagens konsert och frågar om det stämmer. Det gör det och Dan säger skrattande ”You’re sick in the head”.

The Georgia Satellites debutsingel ”Keep Your Hands to Yourself” var så framgångsrik att den hamnade på 2:a plats på Billboardlistan Hot 100 i februari 1987 (endast slagen av Bon Jovis ”Livin’ on a Prayer”). Det är helt fantastisk låt, som jag kan höra hur ofta som helst – och den bästa av The Georgia Satellites.

Konsertens sista låt är en lång uppvisning av rock’n’roll och hur strålande musiker vi fått se på scen denna kväll. ”Crooked Smile” är en lysande låt, som innehöll gitarrsolon av Warner och Dan, bassolon av Micke och trumsolon av Pontus. En fenomenal avslutning på en otroligt kul och fantastiskt bra konsert.

Kvällens bästa låtar var ”Keep Your Hands to Yourself”, ”Younger Face”, ”Sheila”, ”Two for Tuesday”, ”All Over But the Cryin'”, ”Dan Takes Five”, ”I Dunno” och ”It Ain’t Love”.

Homemade Sin & a Swede

Dan Baird (sång, gitarr)
Warner E. Hodges (gitarr, sång)
Micke Björk (bas, sång)
Pontus Snibb (trummor, sång)

Övriga musiker

Stacie Collins (sång, munspel – låt 12)

Dan Baird and Homemade Sin Setlist Medley, Malmö, Sweden 2024

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.