Nilla Nielsen live på Råå

Den 14 september 2024 såg jag Nilla Nielsen live på Piren på Råå i Helsingborg. Nilla spelade på duo med Erik ”Bobo” Urban.

Detta var 2:a gången jag såg Nilla live på Piren i sommar och den 146:e konserten med henne totalt.

På Piren var helt fullsatt när Nilla öppnade med en mycket bra version av ”Så nära”, som är Nillas bästa låt på svenska. Den följdes av en strålande version av ”Ain’t Got Much”, som Nilla skrev efter en resa till Nepal.

Efter en fin cover av Tracy Chapmans ”Baby Can I Hold You” tar Nilla på sig munspelet, berättar lite om en inte helt lyckad dejt och börjar spela den underbara ”Not Ready” från debutalbumet ”Redemption Sky”.

”Not Ready följs av publikfavoriten ”The UFO Song (the Guinea Pig Song)” från albumet ”Higher Ground”.

Lite senare kommer ”Salt” som finns med på både ”Higher Ground” och ”Så nära”.

Nilla spelar den lysande låten ”You Should Know by Now” från debutalbumet ”Redemption Sky”. ”Bobo” bjuder på några sköna bassolon.

”Higher Ground” är en av Nilla Nielsens absolut bästa låtar. Det var den första låten jag hörde av Nilla och jag har älskat den från första stund. Nilla har alltid haft en makalös sångröst och jag har många gånger hört hennes röst bli bättre och bättre ju längre hon spelat en kväll. Denna sommar är det precis som något hänt med hennes röst. De höjder hon tidigare nådde i slutet på kvällarna kommer nu redan några låtar in i konserterna. Det är helt enormt. Jag har aldrig hört henne sjunga bättre än hon har gjort i år och denna kvällen är sannerligen inget undantag. Helt magiskt!

En grymt bra cover av Björn Afzelius ”Odyssevs” följs av kvällens första önskelåt. En tjej önskade ”Mercedes Benz” och Nilla gör den bästa version jag någonsin hört henne göra.

Nästa önskelåt är ”Emmylou” (First Aid Kit) och ett helt lysande första set avslutas med ”Head Over Heels” från albumet ”Higher Ground”. Nilla fortsätter sjunga kanonbra och Bobo kompar bra på elgitarr.

Efter en paus är Nilla och Bobo tillbaka på scenen. Nilla låter inspirationen flöda när hon hittar på några nya textrader i Bob Marleys klassiska ”No Woman No Cry”. Det blir både allsång och stora applåder.

”Snow Leopard” har alltid varit en av mina största favoritlåtar med Nilla och den är alldeles strålande ikväll. Nilla byter ut basen mot elgitarr i ”Snow Leopard”. Och vilka textrader det finns i låten;

I guess he never even cared to really know me
It’s not enough for me to be someone’s craving
I would’ve let him dive into my ocean but all he did was rock the boat

Någon önskar en Dylan-låt och vi får höra en fin version av ”Men bara om min älskade väntar”, som översattes av Nationalteatern. Den följs av en härlig ”Ironic” (Alanis Morissette).

Nilla hänger på sig munspelet igen och gör en kanonbra ”Only One Crying”, som finns med på albumet ”Good Day”.

Publiken önskar en låt av Tracy Chapman. Nilla hade redan spelat ”Baby Can I Hold You” i inledningen av första set, men då Tracy är en av Nillas egna favoritartister får vi även höra ”Talkin’ ’Bout a Revolution” och ”Fast Car”.

Det blir även fler egna låtar. ”Kommer inte att sova i natt” var första singeln från albumet ”Så nära” och ikväll sjunger Nilla den på skånska!

Publiken fortsätter önska låtar och vi får bl a höra en strålande version av ”Hallelujah” (Leonard Cohen).

”Goldfish in a Bowl” är Nilla Nielsens mest spelade låt och det är inte så konstigt med tanke på hur bra den är. Den fanns även med i soundtracket till filmen ”Hata Göteborg”. Nillas röst är helt fenomenal. Kvällens bästa låt!

Efter en bra version av ”Free Fallin'” (Tom Petty) kommer ännu en av kvällens höjdpunkter. ”Destination Unknown” handlar om att vara på äventyr med sin bästa vän. Det är en helt fantastisk låt. Nilla Nielsen har gjort massor av bra låtar, men ”Destination Unknown” är bäst av alla.

”Found You” var kvällens enda låt från albumet ”Shellshocked”. Konserten avslutas med 3 önskemål från publiken. Först ”It Must Have Been Love” (Roxette). Nytt önskemål om Janis Joplin blev inte bara ”Me and Bobby McGhee” utan även Lalla Hanssons svenska översättning ”Anna och mig”. Allra sist en kanonbra ”Knockin’ on Heaven’s Door” (Bob Dylan).

Nilla Nielsen var alldeles strålande även denna kväll, som var hennes längsta spelning i år. Hennes röst är makalöst bra och hon bjuder på den ena kanonlåten efter den andra. Erik ”Bobo” var också mycket bra på bas, elgitarr och kör. Fullsatt på Piren och en publik som älskar henne. En fantastisk kväll helt enkelt.

Det fanns massor av kanonbra låtar under kvällen, men allra bäst var ”Goldfish in a Bowl”, ”Destination Unknown”, ”Higher Ground”, ”Not Ready”, ”Ain’t Got Much”, ”Snow Leopard”, ”Only One Crying” och ”Mercedes Benz”.

Nilla Nielsen

Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)
Erik ”Bobo” Urban (bas, gitarr, sång)

Nilla Nielsen Setlist På Piren Råå, Råå, Sweden 2024

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.