Wilmer X live på Christinehof

Den 19 juli 2024 såg jag Wilmer X live på Christinehofs Slott i Andrarum utanför Tomelilla. Det var väl egentligen Mando Diaos turné, men Wilmer X var inbjudna och det vill man ju inte missa – även om konserten var kortare än vanligt.

Jag hade sett Wilmer X live 23 gånger tidigare och de är alltid kanonbra. Jag har varit på Christinehof många gånger och sett många bra artister där. Dock var den senaste Bryan Adams 2007 – och Christinehof hade haft några konserter alls sedan 2012.

Wilmer X kommer in på scen och Jalle Lorensson inleder med ett munsspelssolo innan resten av bandet följer med i en lysande ”Ah du, hur fan ser du ut” från ”Pontiac till Himmelen”. Den följs av härliga ”Jag flippar ut” från albumet ”Silver”.

”Nu eller nästa liv” från senaste albumet ”Mer för dina pengar” är bra.

Nästa låt är en härlig överraskning. ”Vild” är en lysande rocklåt från liveskivan från 1986 med samma namn. Även om jag sett Wilmer X live många gånger tror jag detta är första gången jag hör ”Vild” live.

Någon som inte var vild var publiken. Allvarligt talat. 90% sitter ner när Sveriges bästa band står på scen. Det är fanimej uselt. Jag förstår att Mando Diao är huvudbandet och att många i publiken i första hand var på plats för att lyssna på dem. Mando Diao och deras publik är precis lika tråkiga.

Wilmer X öser på i ”För dum för pop” och Jalle gör sitt bästa för att få igång publiken.

Från vårens EP ”Fem på handen” kommer ”Sockerpojke”. Den följs av ”Jag är bara lycklig när jag dricker” och ”Ett och ett är två men blir tre när vi blir ett”.

Balladen ”Vem får ny se alla tårar?” från albumet ”Mambo feber” är mycket bra. Från senaste albumet ”Mer för dina pengar” kommer ”Bäst före dan efter”.

Avslutningen är som alltid otroligt bra. Först ”I dina vilda ögon”, som är en av Wilmer X absolut bästa låtar. Härlig rock’n’roll. Sticky Bomb öser på bakom trummorna. Thomas Holst är bra på bas/sång. Janne Lindén är en grym gitarrist. Nisse Hellberg är en härlig sångare/gitarrist. Och Jalle Lorenssons munspel är alltid lysande. Dessutom showar han som få andra.

”Teknikens under” är kanonbra. Jalle eldar på publiken och nu blir det i alla fall lite respons även bland dem som inte står längst fram vid scenkanten.

”Hon är ihop med en insekt” är sanslöst bra. Vilket oerhört ös, från den inledande gitarriffen av Nisse hela låten rakt igenom.

Wilmer X lämnar scenen, men kommer tillbaka för ett extranummer. En mycket bra konsert avslutas med rockexplosionen ”Spela under hot”.

Wilmer X var mycket bra, men publiken (utöver de som stod längst fram) var bland det sämsta jag nånsin sett på en konsert.

Bästa låtarna under konserten var ”Hon är ihop med en insekt”, ”I dina vilda ögon”, ”Spela under hot”, ”För dum för pop”, ”Vild” och ”Teknikens under”.

Wilmer X

Nisse Hellberg (sång, gitarr)
Jalle Lorensson (munspel)
Thomas Holst (bas, sång)
Sticky Bomb (trummor, sång)
Janne Lindén (gitarr)

Andra band

Screenshot
Wilmer X Setlist Christinehofs Slott, Tomelilla, Sweden 2024

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.